nya utmaningar

hej gott folk.
idag skiner solen över göteborg och det har den gjort ngr dagar. uteserveringarna är fullknökade och glasser säljs som aldrig förr, iallafall inte sen förra våren:)
själv påbörjade jag diakonpraktik i torslanda församling på hisingen i fredags. där ska jag vara på halvtid fram till jul. den andra halvan ska jag få läsa lite teologi. snälla lärare på johannelund i uppsala har gjort ett undantag för lilla mig så jag kan läsa 10 poäng på distans. se'n lär jag vara ute hos systrarna (fransiskaner) ibland också. bor gör jag hos mina kära föräldrar som har ett radhus byggt på höjden, 3:e vån är min egen, som en liten lägenhet och ändå inte. jag trivs med ensamheten när jag har folk i närheten. det är lite speciellt att flytta 'hem' både till hus och stad. huset går bra. vi är ömsesidigt glada att återse varandra och jag njuter av att få rensa i förråd och påta i trädgård! det tar sin tid att hitta sin plats bland vänner. yckligtvis finns det gott om både nya och gamla, men så var det det där att få vara ensam också. ett 'lyxproblem' kan det tyckas, men ändock något jag får be och fundera över en del. man blir som man umgås vet ni.
i övrigt ägnas det en del tid åt storebrors bröllop där jag är en av värdarna och så samme brors prästvigning (helgen efter!) däremellan fyller annan bror år, och morbror fyller jämt.....det är kul med fest!
ni vet väl att det är Oasmöte i Boden i sommar? hoppas ni kommer, det gör jag!
frid&fröjd hos Jesus!
ann-ida

Påven och Alf

Glömde skriva att jag faktiskt såg påven där i Rom också. Det var en kall, regnig, blåsig dag. Alla i mitt gäng frös, men de 15000 andra som var där  hade i alla fall inte lika bra platser som vi. Nu har jag gjort det, men kommer aldrig att göra om det igen.

Nästa gång jag åker till Rom - om jag alls gör det - ska jag hälsa på vår eminente musiklärares bror Alf istället. Han är, som bekant, präst i svenska kyrkan i Rom och mötet med honom i Birgittornas kloster mitt i Rom var mycket trevligt. Han var nog lika entusiastisk som sin bror, tror jag. En mycket trevlig man, så ska ni till Rom, hälsa på honom.

Om nån av våra fd lärare läser detta kan ni väl hälsa R. L. från mig och berätta att brodern verkar vara i form, åtminstone för en vecka sedan.

Har nån av er förresten fått bildspelet på CD än? Jag har då inte sett röken av det, men vill gärna ha det. Brevet till mig själv har i alla fall kommit fram, just när jag slutat undra var det tog vägen...

Hopp och hej

Roma, Italia

Nyligt hemkommen från Rom, den eviga staden, kan jag inte annat än skratta gott och instämma i uttrycket "bättre bra men hemma bäst". Att nunneklostret skulle ha så hårda kuddar hade jag inte räknat med, inte heller att vi skulle trängas bland så många tusen andra turister bland de sevärdheter som Rom ändå bjuder på, trots att staden rämnat, raserats, fallit så många gånger.

Till Rom kan man åka många gånger utan att ha sett allt. Där finns vidunderliga kyrkor, takmålningar du aldrig kunnat föreställa dig, torg och fontäner i så många gathörn att de är oräkneliga och kaffe. Gott, riktigt starkt kaffe. MED mjölk, helst skummad, som i en cappucino.

Jag tror att jag drack kaffe för 500kr på sex dagar i Rom och på väg till och från staden. Till mat gick det lika mycket, eller lite, beroende på hur man ser det. Det fanns nämligen knappt nånting för mig att äta i pizzans, pastans och paninins hemland. Torftig sallad eller en köttbit var nästan det enda italienska restauranger på turistställena kunde bjuda på. Som tur var finns det även i Rom japanska och kinesiska restauranger, vilket en dag räddade mig från ytterligare torftig sallad utan tillbehör.

Gott vin fanns det, till och med som bordsdryck på klostret där vi åt middagarna. Där fick jag till förrätt ris - i bästa fall kokt - med tomat - i bästa fall kokt med kött och kryddor, i sämsta fall endast puréad. Till varmrätt var det fläsk alla dagar utom en, då det var nöt. Till det pommes frites eller stekta ärtor. Det var verkligen gott, men fläsk är ju inget jag äter i vanliga fall, så min mage sa stopp efter två dagar. Tur för mig att jag tagit med två barnmatsburkar från Sverige, hårt och mjukt bröd av råg, sojadryck till de tre första dagarna och tonfisk, som jag faktiskt släpade hem igen, eftersom jag inte iddes öppna den och äta den kall. En torftig sallad kan faktiskt vara ganska mättande i rätt sällskap och med mycket vatten till. En tonfiskburk ensam på en parkbänk i Rom är väl inte riktigt lika kul, så det skippade jag.

Förutom allt fantastiskt som vi såg och upplevde, så fick jag se en massa goda sidor hos mina arbetskamrater. Sidor som jag inte trodde fanns, eftersom jag redan sedan tidigare upplevt att det var deras goda sidor jag sett och att baksidan måste vara betydligt sämre. Är det inte intressant vad som händer med folk under resor, både med och utan alkoholens inverkan (jag inbillade mig att den gjorde sitt till i vissa fall)? Jag fick till och med höra efteråt av en viktig person att jag har god inverkan på en av mina arbetskamrater. Det var minsann kul att höra, för vi är riktigt goda vänner - på jobbet. Ingen jag umgås med privat, men på jobbet den jag saknar mest när personen inte är där, den jag först tittar efter när jag kommer, och den jag helst dricker mitt kaffe med. Bara det gör ju livet värt att leva. Vänner alltså.

Apropå vänner så får jag snart tillfälle att vidareutveckla min vänskap till en viss Madonna, som börjar på "min" arbetsplats som praktikant i nästa vecka och fram till sommaren. Herrens vägar ÄRO outgrundliga. Det kan ingen säga nåt emot, eller... Det kommer att bli fantastiskt och jag har glatt meddelat mina arbetskamrater att det är en oemotståndlig person som kommer, inte konflikträdd (!) och därtill häxättling enligt henne själv. Skönt med nån som kanske rör om i grytan lite. RÖR inte min kompis bara...

Frid åt alla! /Anna