Veckan som gått

Mändag.. ingen kommentar
Tisdag- reflektionspromenad: Alltså nu var jag laddad. I ryggsäcken fanns kaffetermos. tändved, mjukkakkosmörgås, kabanosskorv osv,
En grupp kvinnor följde med upp till eldstaden, men sen var jag ensam. Första timmen ägnade jag åt att samla ved men 9.50 gick solen upp och sen var det som i paradiset... Strax innan jag skulle gå hem kom Mari travandes Tack för att finns!
Nu förstår jag att de manliga eleverna beslutat sig för att gå i kloster. Att dra sig tillbaka i sin cell och meditera i lugn och ro....En liten samtalsgrupp! i asket?
3 ½ timme för mig själv.... vilken gåva. Vi hann prata om alltmöjligt .......Hon.. och jag
Nu var jag provokativ... Gunisa

leda - lyda - lida

Om Jesus sägs det i Hebreerbrevet ungefär - diskuterat i kyrkans grundkurs fredag denna vecka:

  • För att kunna leda många till frälsning lärde han sig, fastän Son, lyda genom att lida.
Detta är ett viktigt samband som bygger på skillnader bara i en enda liten ynka vokal. Den säger något om hur ett sunt ledarskap fungerar. Ledare ska tjäna sitt sammanhang, inte tjäna på sammanhanget.

Skriver man motsatsen blir det ännu tydligare, en tydlighet att använda både för självrannsakan och analys av ledarskap - i grupp, i formella maktstrukturer, i samhällets politik och i kyrkan.

  • För att kunna härska lär man sig fjäska genom att glida.
Är det inte så vi många gånget försöker ta oss fram, skaffa oss utrymme, ta plats?

Folkmordet på kristna i Turkiet

Är för tillfället rätt så upprörd över den okunskap och det ointresse som finns i vår tid om det turkiska folkmordet på kristna armenier, assyrier och syrianer under åren 1915-1920. Min upprördhet har ikväll resulterat i ett blogginlägg på min egen blogg och så vill jag att ni läser en artikel i Dagen på adressen nedan:

http://www.dagen.se/nyheter/artikel.asp?ID=98169

Det här är en oerhört viktig del av Kristi Kyrkas historia!

/Fredrik N


körkort och stickning

tänk om att skaffa körkort vore som att sticka ett par vantar...
-garn finns på konsum för en billig peng (föräldrarna sponsrar iof sig körandet rätt ordentligt i hopp om att det ska hjälpa...)
-vänner finns som visar hur man gör (Marcus är ju supersnäll som är handledare åt mig)
-reslutatet blir fint på en gång (men jag har ju faktiskt stickat förrut...)

problemet är alltså mitt tålamod och då måste jag få uttrycka att jag nu är trött på tålamod. förr i tiden räckte det med att man visste var koppling, broms och gas var och hur man rattar-så fick man sitt körkort.
det var bättre förr.
/a-i


Lund till helgen för mig...

Har just beställt biljetter till en helg i Lund för att kolla läget inför studier där. Jag kommer att åka på torsdag kväll 27/10, vilket betyder att jag måste ta ledigt på fredag. Hur fungerar det?

/Fredrik N 


Koma och krupp

Nämen vad jag har missat? Historia och fakta kring skapelseberättelsen och knytkalas i snålköket!! Och kaffe på maten och allt, vilken lyx.

Själv har jag börjat återhämtat mig  från det komatillstånd som uppstod i onsdags. Jag tror vi drabbades av ett kollektivt komatillstånd i klassrummet - det var tungt, de sista lektionerna, trots att det var så intressant dag. Och trots att jag varken har problem med tarmarna eller hade ätit av den omtalade bakpotatisen fick jag också ONT i magen och har nu haft någon slags magsjuka några dagar.

Idag är det bättre för min del - men Mathias har jättemycket krupphosta, såpass att Erik precis åkt in till akuten med honom. Det känns lite oroligt innan de kommer hem igen, så jag passar på att läsa och skriva här medan jag väntar. Nu för tiden är vi trots allt rätt coola när barnen får kruppanfall. Dels bor vi väldigt nära sjukhuset, så vi är snabbt där om hostan förvärras, dels har vi insett att det finns effektiv behandling. Fast visst skulle det vara bäst om de aldrig fick kruppanfall överhuvudtaget, det är så jobbigt för dem.

Har kommit en bit fram i Fornbergs bok, nu när jag legat hemma i soffan. Jag tycker den är riktigt bra. Fast jag håller med Gunilla om att man lätt fastar i alla hänvisningar. Å andra sidan skulle jag nog störa mig mer på om han inte skulle hänvisa till sånt han ger exempel på.

Ha det bra så länge! Anna, hoppas kiropraktikern får till din nacke.
 /Anna-Karin


Veckan som gått

Vilken "matnyttig vecka"  Massor av nya aha:n och åhå:n särskilt det där om skapelseberättelsen. Kände mig befriad och stärkt.  Mycket bra med  mer fakta och historia. Känner mig till och med lite inspirerad att ta tag i "vittnet" efter detta.  Visst är det en del att ta in men det är ju därför jag är här.Ni som tycker det är jobbigt tänk på att ni slipper tentor och redovisningar och njut ..... av att bara få ta emot!!
Kanonvecka tycker jag. Jag tackar....
Vad gäller maten har undertecknad i veckan ätit både med de rika och de fattiga. Måndag och onsdag bland de rika orsakade koma på eftermiddagen.
Måltiderna bland de fattiga, orsakar aldrig koma men är oerhört intressanta och givande. Disskussionen är ibland ganska tuff, i alla fall mellan mig och Julia, den tjejen går inte av för hackor. Tack för att du finns!
För övrigt har vi fått en ny matkompis, Patrik ifrån Bas.( Vi var för övrigt i samma vinnande lag i brännboll tidigare i höst.) Intressant bekantskap!
Vi fattiga bestämde oss för att ha ett litet knytkalas i fredags, och det var verkligen kul. Vi åt grekisk potatispaj med italiensk sallad, grekiskt bröd och grahamsfranska med spansk tomatsås/dip och hemgjord vitlöksost, samt färsk melon till efterrätt och kaffe förståss. För säkerhets skull hade Patrik med extra lunchlåda som han åt till förrätt. (Pojkar i hans åldern fordrar mycket energi) Men kanelbullarna till kaffet hade han fixat! Sen ställde sig pöjken och diskade efter oss alla , vilken svärmorsdröm!!
Sammanfattningsvis Av de rikas mat blir man trött och däst, i fattigmansköket blir man vederkvickt, inspirerad och lagomt mättad!
Väl mött i morgon kl 10.00 Gunisa

Snön faller....

Snön faller i Kiruna...Jippi! Backen är täckt med 10 cm snö....:)
 Undra hur länge stockholms syndromet ska härja här i södra Sverige (Älvsbyn) :) med regn och plus grader.  Mannen från Norr är ej van vid sånt.
 Hoppas du blivit bättre Anna! Krya på dig..... /Stålis

Inbjudan till Sävast

Har just kommit hem från körövningen och hör och häpna... .....Jag pratade lite löst med Kjell på Framtidsforum om att bjuda över Grundkursen någon söndag i höst till oss i Sävast.
Han har tagit fasta på det och härmed är ni som kan och vill välkommna att fira mässa med församlingen klockan 10.00 nu på söndag i Mariakyrkan i Sävast. Staffan Åkerlund leder gudstjänsten och Sävast kyrkokör kommer att medverka. Det kommer att bli en del fina inslag och kyrkkaffe, det brukar vara smörgås till. Hoppas att många vill komma trots den lite tidiga timmen. Gunisa

Krasslig och trött

Som ni säkert märkte i dag (onsdag) så har min onda nacke vunnit över min pliktkänsla och tjurighet och fått mig att inse att jag måste göra något för att den ska bli "normal" igen. Dessutom var det bakpotatis med röror av mjölkprodukter och fläsk i till lunch, så min stackars mage fick sig en riktig omgång. Nacken + magen = ett helt oväntat komaliknande tillstånd gör att jag stannar hemma och försöker kurera mig en aning under torsdagen. Den som ev. saknar mig får tänka på att det blir mer tid för er andra att ställa kluriga frågor...
Hoppas ni får det riktigt bra under dagen! Hörde förresten att jag missade nåt kul på onsdagens sista lektion. Sånt är livet, tyvärr.
Kramar till er alla från Annapanna


Reflektionspromenad

Uppgiften var glasklar -Vad är detta för dig?  Snabbt skrev jag ned följande i min tankbok och begav mig ut i skogen
1. "Så älskade Gud välden att han gav den sin ende son för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha ett eget liv"
Kan man göra ett större offer? Här vill nog Gud att vi verkligen skall skakas om och förstå hans oändliga kärlek. Själv kommer jag aldrig i närheten av ett sånt offer, hellre dog jag själv än offrade något av mina barn, son eller dotter. Det måste också varit Guds sätt att ge oss lösenordet för att kunna bli kristna...att kunna tyda hans ord och direktiv.. eller?? Jesus är mallen-förebilden- koden.

2. "Var alltid beredda att svara var och en som kräver besked om ert hopp, men gör det ödmjukt och respektfullt, i medvetande om er goda sak, så att de som talar illa om ert fromma liv i Kristus, får skämmas för sitt förtal. Bättre lida för goda gärningar, om det är Guds vilja, än för onda"
(
I hastigheten och i kombination med mina nya proggsessiva glasögon såg jag fel och skrev av Petrus 3:15-17)

Travade iväg upp till eldstaden, inte en kotte i hela skogen. Eftersom jag slutat röka för 10 år sen har jag numera aldrig tändare på mig alltså kunde jag inte ens göra upp eld. Ingen Stålman eller kaffepanna så långt ögat kunde nå. Satte mig på en stubbe och reflekterade istället.
Som ni förstår har jag reflekterat över något helt annat än ni andra som fick med er det rätta.
Men det var viktigt för mig och gick direkt in. Jag är ju på intet sätt nyfrälst utan  min tro har funnits med alltid, mer eller mindre aktivt uttåt. Likafullt känner jag det som om folk tycker att jag har kommit ut ur garderoben i och med att jag börjat Kyrkans grundkurs. En del får en flackande blick eller något annat skrämt i uppsynen  när jag säger vad jag gör. Jag inser ju att folk pratar.... tänk att man till slut blev så intressant! Det var nog ingen slump att jag fick med mig fel bibelvers, Jag behövde litestöd och vägledning och Gud uppfyllde min önskan. Så varför bekymra sig .... Vi hörs imorgon Gunisa

mat för själen

läste igenom 1 joh brev under reflektionspromenaden idag. vi var tre som gick tillsammans och turades om att läsa.
balsam för själen. / a-i


"Reflektionspromenad"

Dagens reflektionspromenad blev ingen promenad, har hållt mig inomhus och försökt reflektera över texterna. Har dock ej så mycket att kommentera... sedan har jag fikat, läst lite Svensk Pastoraltidsskrift, surfat på nätet och bloggat i min blogg om mitt besök i ortodoxa kyrkan i Överkalix i söndags. Ni kan ju kolla! Återigen: www.fredriknorberg.blogg.se

Igårkväll var jag och min kära mor på föreläsning i Piteå konsthall om ikoner. Piteå ikonmålare håller nämligen en ikonutställning där t.o.m onsdag om jag ej mins fel - rekommenderas varmt!

Har förövrigt målat ansiktet och händerna på min vardande ikon igårkväll, skall väl jämnas till lite idag när jag kommer hem... är dock väldigt nervös inför lammet Kristus håller på sina axlar, verkar bli komplicerat.

/Fredrik N

Äntligen stilla

Sitter och försöker läsa i "Det trovärdiga vittnet". Den är inte speciellt lättillgänglig, enligt min mening. Tur att Stig förklarar på lektionerna, annars skulle jag vara "gången". Tänkte jag skulle kompletera lite om meditation här på bloggen. Jag kom av mig lite av alla frågor i onsdags så jag tappade tråden lite grann. En reflektion:Det är nog inte helt lätt för våra lärare när vi vill fråga och kommentera allt dom säger.
Nåväl om meditation....... som kan vara en metod för stresshantering, -en stunds vaken vila, -en träning i att bara vara och -en väg till ökad tro.
William Johnston påpekar i sin bok " Being in love" att varje motiv för att meditera, om så bara för att öka effektiviteten, är motiv nog.
-"Välkommna alla som vill meditera, säger han, och lämna över resten till Gud."
Existentiella frågor och en längtan till Gud uppenbarar sig naturligt tack vare meditation. Gud får tillgång till våra hjärtan och kan i stillheten börja föra vårt medvetande mot vårt innersta centrum. I kristen djupmeditation sitter vi oss till stillhet och är inför Guds kärlek. Vi använder oss av själva sittställningen och den naturliga andningen som hjälpmedel att vara inför Gud och i Gud. Vi exponeras för Guds oändliga kärleksljus som tränger igenom alla roller, försvar, falska jag, beteenden och strömmar in i oss.
Jag ber:

-Gud ...hjälp oss att vara...inte bara att göra och synas. Gunisa


Strömavbrott & byggdamm

Jaha, då lider ännu en helg mot sitt slut, och vilken helg sedan.
På grund av stormarna som dragit runt i länet blev vi strömlösa redan i fredagskväll och förblev så till igår kväll. Eftersom strömavbrott för oss inte bara innebär ett liv i mörker utan även att vi blir utan vattten for vi till den nyligt hemkomne lillebrodern i Hampis igår vid lunchtid. Denne hade emellertid inte bara damsällskap, utan hade även hunnit riva ut toaletten för totalrenovering. Detta gjorde att vi samtidigt som vi visserligen var lite för tidiga (damsällskapet hade inte hunnit ut genom dörren), var väldigt välkomna att ta del av hans nybygge. Efter att sedan ha spenderat resten av dagen i isolering och ruttna bjälkar for vi så hem igen. Under bilresan bad jag en bön om att strömmen skulle ha kommit tillbaka och jag  var mycket noga med att "påpeka" till vår Herre att det inte skulle bli något kyrkobesök om inte jag hade fått duscha först. Nåväl, strömmen hade precis kommit tillbaka och jag har alltså varit i kyrkan idag.
Där fick jag vetskap om att jag i onsdags hade missat en keltisk gudstjänst som tydligen hade varit en stor succé. Nåja, jag fick ju i alla fall prova på att meditera och man kan ju inte hinna med allt. Det skulle tydligen komma en ny chans till våren.
Idag har det så varit väldigt lugnt här i byn. Vi har ätit säsongens sista grillade filé och bara myst på (idag gick det till och med bra med stearinljus).
Hoppas att ni också haft det bra. Ser fram emot en ny vecka i ert sällskap.
Många kramar
Camilla

helgtankar

Vilken skön helg....gott om tid i fredags med alla måsten.
Lördag med full storm och oväder. Gick upp tidigt, drack mitt kaffe och smörgås och kröp sen i säng med morgontidningen. Somnade om och vaknade strax före kl 10 precis lagomt till melodikrysset, som vi löste i sängen. Ingen brådska upp här inte. Nog är det skönt att inte längre vara småbarnsmamma.
 
Dottern ringde vid tolv och ville ha akuthjälp, då hon fått en ryggskott under natten ( vad gör dom egentligen ) Åkte iväg på sjukbesök. Iddes inte ta med mig massagebänken utan la dottern på köksbordet och grep mig an henne... inget ryggskott men väl en rejäl upphakning i bröstryggen, avslutade med lite healing och sen var hon korrigerad. 
Barnbarnet 4 år (och mormors sockerdocka) var till stor hjälp under behandlingen. Hon hämtade resolut diverse kroppslotioner och finare nattkrämer och bistod mig genom att hjälpa till och smörja in sin mor lite varstans där hon kom åt. Patienten luktade obeskrivbart........efteråt.
Som arvode efter avslutad behandling krävde jag att få medtaga dotterdottern hem över natten vilket godtogs. Resten av lördagen var vi i barnbarnets våld. Vi lekte med muminhuset och alla muminfigurerna och barnbarnet  lade till ett antal nya invånare som hon hittade här och där i huset ex.vis renar i tenn, min samling av glasfåglar, en hel flock av små prydnadskatter, ett skepp i mässing, troll, snäckkor m.m. Sen skulle det badas länge och alla figurer skulla också bada, dock klarade sig den riktiga katten. (han håller sig på rejält avstånd när hon hälsar på)
Under tiden gräddade morfar plättar i stora lass, för man blir ju så hungrig av allt lekande. Det var rätt skönt när Bolibompa började, började känna mig utmattad. Barnet sov sen i 12 timmar !!!! till kl. 7 i morse. Sen var det full rulle tills modern hämtade henne vid 10.30, hon skulle sjunga i barnkören. Efter lunchen tog vi en rejäl siesta, man är ju inte så ung längre.
Återkommer lite senare med lite andra tankar Gunisa

Håller me dig Svenne...

Hallå  Svenne jag håller med dig i vissa fall, men ändå ska vi inte föringa den moderna komunikationsmedlet. Samtal mellan människor tillsammans med den heliga anden är väl ändå det bästa...men ibland går det bara inte!! därför kan det kännas bättre för vissa att använda internet till detta. (tänk hur många mer det samtalet ses av) utan att den medverkande vet om det.... tråkigt men synd!
Men annars upplever jag ej att vi i våran klass är så tysta av oss i disskutionerna...? Kanske glädjen efter ett antal veckor avtagit, men åsikterna finns ju där ändå...En sak ska du veta Svenne på måndag när jag kommer så är det disskutioner så det ryker :)

Blogg en ny mode grej! Inbördes kärlek

Hej alla vänner i grundkursen!
Detta med blogg tycks vara en ny inne /modegrej.....här finns ingen tid för mig att sitta,kan ha med att mitt intresse har svalnat vad gäller datorer ett bra verktyg/redskap men som också kan missbrukas bli en "fälla".
Finns för mig andra mer högprioriterade saker/händelser/uppgifter/ansvar som är mer betydelsefulla för mig.

Därför kommer jag inte kommentera något överhuvudtaget i dessa forum utan ser hellre framemot naturliga samtal mellan öppna levande ögon,själens spegel och i bön om den helige andes närvaro.Kom gärna fram till mig och samtala är öppen fortfarande för live samtal gillar det sk.goda samtalet. Hoppas också vi framöver kan fortsätta att ha en öppen och ärlig disskusion i gruppen.

 En gemensam bön till vår himmelske fader är att vi ska kunna bevara inbördes kärleken mellan oss, vår första förälskelse är som sagt över i grundkursen.
 Har känt av en viss tendens till en del små personliga övertramp. Vilket lätt kan hända när tempot blir högt och vi blir trötta, viktigt att vi kan ha en gemensam bön till vår Herre i detta.
Känns ändå härligt att vi alla har samma Jesus!
Hälsn. Svenne/


Hej på er alla!

Den sjuka killen är på bättringsvägen, det är nått speciellt med fjäll luften......första feberfria dagen (peppar,peppar). Måste ha nått att göra med den rena fina luften, bästa medecinen :)
 Tågresan till Kiruna var hemsk, klart med nästan 40 i feber (kollade när jag kom hem) plus den dåliga vagnspark vi norrlänningar får åka med. Connex suger!!!! 
 Vagnen som jag hammnade i måste ha varit från före kriget, å då snackar jag inte om andra, utan första världskriget. Sen att personalen inte är så servise inriktade, gör ju inte saken bättre, det är nästan som på gamla SJs tid!  "Det ska inte vara trevligt, vi ska åka tåg".
 Nog om det! Ska till läkaren idag med min astma, sen blir det om jag fortfarande är feberfri, att fara upp till paradiset Holmajärvi å släppa nät. Känner mig som ett barn på julafton......det drar i mig att få komma ut!!!

 Hoppas att allt går bra för er där nere i söder, lite irriterad blir jag på allt som jag missar, men jag får väl uppdatera mig på måndag.

Juomala Terve. /Magnus 

Det här borde vi alla tala mer om!

Hej på er alla och kanske speciellt Anna.
Jag känner verkligen igen mig i dina funderingar. Jag har många vänner som inte är kristna och som jag naturligtvis skulle vilja "omvända". Det som har fungerat bäst för mig är i alla fall just det du beskriver - att i stället för att argumentera, berätta om vad tron har gjort för mig. Många gånger har folk blivit intresserade och velat veta mera, men inte vet jag om det har satt några djupare spår. Det resultatet har i alla fall låtit vänta på sig. Däremot vet de ju var de kan vända sig när de är redo och det är i sig kanske det viktigaste. Att jag har sått ett frö, som jag tidvis också får chans att vattna.
Sedan tycker jag ändå att man ofta, mot sin vilja, ändå hamnar i en situation där man måste förvara sig och sin tro. En bok som hjälpte mig att få åtminstone Stefan att vara tyst och fundera lite istället var "Kristen på goda grunder - om sanning i en tid av tvivel" av Stefan Gustavsson. Läs den gärna, den är full av argument för sanningshalten i evangelierna!
Många kramar så här på kvällskvisten till er alla men kanske speciellt Anna
Camilla

lite respons

viktiga funderingar, verkligen.
en kort respons kommer här.
1. Det finns en bok som heter Livets frågor som är skriven av Nicky Gumble (engelsk präst i anglikanska kyrkan. boken heter Questions of life på eng.) Där finns mycket mycket bra att läsa. Det är en sammanfattning av Alpha kursen som är en introduktionskurs i kristen tro. Vissa församlingar har dessa kurser. Flera vänner till mig har läst den och tycker att den varit till stor hjälp. Tror att den kan vara givande i detta sammanhang!
Det finns många 'argument' för kristen tro och det finns många som på heltid jobbar med att forska kring dessa frågor, t ex har en man som heter Lennart Möller skrivit en bok som heter The Exodus Case om uttåget ur Egypten och bevis kring att detta har skett (se 2 Mos).

Det vi först måste fråga oss när vi samtalar med en människa som inte är kristen är:
a. vad vill denna människa veta? är deras fråga om det finns bevis för att det som står i Bibeln verkligen har hänt, eller längtar den efter mening i tillvarons kaos? Vad är frågan och vad kan vi ana mellan raderna?
b. kan jag ge ett svar på just denna fråga? vi har olika kunskaper och olika erfarenheter. ibland kan jag svara, ibland inte. Vår Herre säger att vi ska vittna. Jag kan inte vittna om något jag inte sett, hört eller tror. Det varken vill eller 'kräver' Gud av oss. Berätta altså vad du tror och var inte rädd för att inte ha svar
c. bönens kraft är mycket starkare än våra ord. Ingen kan komma till Fadern utan att den Helige Ande leder henne/honom till Jesus. Det är inte vårt jobb att få människor att tro, vårt jobb är att vittna och sedan om och när de tagit emot trons gåva från Gud själv, att göra dem till lärjungar. Alltså, vi kan få vara med i processen, men det är Gud som gör jobbet!

Det finns ingen mall för hur man 'ska göra' eller för hur människor kommer till tro. Det är i slutändan Guds verk och Han är snäppet mer kreativ än vi människor...

Avslutar här för denna gången. Återkommer antingen live eller med nytt inlägg om det andra. Tack för att du delar dina funderingar. Mycket givande!
Frid&Fröjd
ann-ida


Kallelse, uppgift, argument...

Istället för att ta upp en för mig intressant fundering i klassrummet hoppas jag få några funderingar av er kring detta ämne här på bloggen. 


 1. Så här lyder min fundering: 

·  Kan man ge folk - andra än redan kristna - argument FÖR att tro på Gud?

·  I så fall HUR/vilka argument?

·  GÅR det överhuvudtaget att argumentera eller "marknadsföra” Gud eller fördelarna med att tro?

 


En närstående till mig frågade mig ”Vad ska jag med Gud till?”. Jag hade inga bra ord just då. Min tro var mera en ”känsla”. Nu har jag visserligen en del ”svar” till denna närstående, men jag är ändå intresserad av att veta hur NI tänker kring det. Är det som Biskop Thomas sa angående vattnets smak? Ni vet, han frågade om vi kunde skriva ner på ett papper hur vattnet smakar. Det är ganska svårt, men med kroppen vet vi hur det känns när vi dricker vatten, vi vet hur det smakar, även om vi inte har ord för det. OCH (vilket han inte sa) vi vet att vi mår bra av det…

 

2. Om jag förstod Owe Wikström rätt så menar han att KYRKAN (teologin, kyrkorummet, estetiken) kan vara en motrörelse

(a)   mot informationsöverflödet och följden av det, dvs uppmärksamhetsunderskott,

(b)  mot icke-arbetsrelaterad stress och

(c)   som hjälp i processen med de grundläggande gåtor som mänskligheten bär på,

                  dvs: de återkommande frågorna i folkdjupet (som forskare kommit fram till)

                       ·      Tidens gång, dödens realitet, risken att dö,

                    Processen att dö, (dvs från sjukdomsdiagnos till faktisk död)

                    Var tar vi vägen när vi dör?

                        ·      Skulden

                        ·      Mening eller slump, behovet av tillhörighet bortom det påtagliga 

          (….ungefär så…)

 


Om det är så som Owe Wikström säger, om kyrkan som motrörelse, VAD kan vi som redan kristna göra för att hjälpa till i denna motrörelse? Vad känner ni är er viktigaste uppgift? Jag har länge haft en känsla av att min uppgift är att få folk att komma till kyrkan. Om det är så, om det är vad jag (eller kanske GUD) vill, hur ska jag förhålla mig till det? Jag måste på något sätt visa andra vad kyrkan har gjort för mig, vad som varit positivt. Detta utan att skrämma bort någon (det kanske är lite väl optimistiskt tänkt men...helst).

 

En av klasskamraterna (jag nämner inte namnet för säkerhets skull) sa något som jag tyckte lät väldigt klokt en av de första dagarna på kursen. (Det här är inte på något sätt ordagrant, utan min egna tolkning av det.)

 

Jag har slutat argumentera med folk om vad som är sant eller inte, för det slutar alltid med att någon måste bevisa något. Istället berättar jag om vad min tro har betytt för mig, för mitt inre, hur det har påverkat mig att jag har en tro.

 

Håller ni med?

Själv tycker jag att det var ovanligt klokt, och jag kommer - tills vidare  - att hålla mig till den typen av svar när folk diskuterar Jesus, bibelns sanningshalt, tolkning av bibeln, religionskrig eller annat, där jag inte kan bevisa varken det ena eller det andra.

Ja, nu undrar jag alltså om ni vill bidra lite till dessa funderingar. Jag kan väl få samla på bra ”svar” eller argument?

Undrar gör: Anna SW

 

 

 

 


Högmässa och älvsbylaestadianer

Nu kommer jag och tvingar mig på er med en ny blogg... idag vaknade jag 10:30, fick panik, snabbrakade mig och gjorde mig iordning, körde 140 till Ä-byn för att hinna plocka upp Stålis på Folkan. Vi kom dock i bra tid till kyrkan.

Var nog närmare 100 pers, eller mer än så i kyrkan, mest för att lokala och inresta laestadianer hade möte i församlingsgården i helgen. Har aldrig sett så många ta nattvarden där förrut - alla tog nattvarden!
Älvsby kyrkokör gjorde ett bra jobb idag, de sjöng vackert!

Sedan efter en paus för lunchande hämtade jag Stålis igen och vi åkte på laestadiansk gudstjänst i församlingsgården. En psalm, en 45 minuter lång predikan om synd och omvändelse, en psalm, en 50 minuter lång predikan om synd och omvändelse på norska, sedan en psalm och fikarast - då jag och Stålnacke diskret smög iväg. Blev inte särskilt imponerad faktiskt, väldigt sövande tyvärr...

Så när jag följer dig Svenne på Laestadius-helgen så hoppas jag att det är mer action än så här! =)

/Fredrik N

PS. ni kan ju kolla mina senaste bloggar på min privata
www.fredriknorberg.blogg.se


Regementets dag, bladguldsjakt och Fahrenheit 9/11

Idag var jag på regementets dag i Boden. I19 höll öppet hus och jag tog mig dit för att se hur mitt liv var för ca 6 månader sedan. Det var en skum känsla, alla skumma lumpendofter, alla fordon som inte alls är så coola efter några månaders lump, regementschefen, överste Frank Westmans, hesa röst ropandes "giv akt" och "lystring ställ". Det kändes som jag stod där som en av soldaterna igen, men ändå utanför, vilket jag givetvis var. Min vän fältpastor Helge Stålnacke, som jag förövrigt träffade i Skellefteå också, höll som vanligt korum ( =fältandakt). Intressant att höra så många människor kunna "Tryggare kan ingen vara" samt  "Härlig är jorden" och att så många bad med i Herrens bön!  Det var faktiskt kul att se allt igen, träffade några av mina kaptener, och besökte min kasern... ojoj, nä usch...

Sedan jagade jag vidare efter äkta bladguld till mitt ikonmålande. I Piteå och Älvsbyn finns inget bladguld, dock sade en piteexpedit att det skulle finnas i Lule, på Clas Olsson, vilket inte stämde. Jagade runt i Lule, finns inte, syns inte! Är Norrbotten bladguldlöst land?! Skickade efter från Slöjddetaljer tillslut...

Ikväll såg jag "Fahrenheit 9/11", som vi hyrde på "Marias godisbutik". Den var underhållande och bra. USA är ett märkligt land, Bush är ju lite sådär, men jag betvivlar att en nyliberal "demokrat" som president hade varit bättre... tänk er bara Al Gore eller han den där John Kerry: världen skulle somna.

/Fredrik N





från en syster i göteborg

lördagkväll i radhuset i göteborg. pappa snarkar i rummet intill och som vanligt räcker det inte med raggsockar i detta hem, man fryser ändå. varför ska mammas snåla (förlåt, ekonomiska) sinnelag drabba alla andra, förrutom växterna som vi har fått lära oss trivs ypperligt när det är lite svalare?! trots detta, alltid skönt att komma hem och veta att man är älskad av dem som sett och hört ens mörkaste sidor... (om ni betvivlar att jag har sådana, en del tycks av någon anledning göra det, kan ni kontakta magnus)

ja, jag tänkte att det var dags för ett inlägg. är inte så haj på det här med att vara uppkopplad jämt, svårt nog att hålla mig uppkopplad med Fadern tycker jag... men ett inlägg här ska jag väl klara av. here goes.

sammanfattningsvis är jag mycket tacksam och glad över den första tredjedelen av kursen. av anledningar som jag här inte behöver gå in på var jag inte så heltänd inför hösten och därför var det mesta en positiv överraskning. ffa gläder jag mig över att det finns en kärleksfull gemenskap i klassen samtidigt som vi tillåter varandra att tro, tycka, tänka och vara olika. (ja, ingen är ju fullkomlig, men i stort är det väl så?!) jag vet inte om jag varit i ett sammanhang med människor från så vitt skilda sammanhang tidigare under såhär lång tid och såhär intensivt. det är sociologiskt mycket lärorikt, utvecklande, prövande och givande. tack för det.

en annan dag ska jag återkomma hit med annat än fars snarkningar och mors växter
ses på måndag kära vänner!
a-i


Framtids forumet....

Mmm, då var veckan i skellefteå över...mkt matnyttigt har kommit in i min hårdisk, ingen data krasch...som tur är.
 Mycket som kom in i mig på framtidsforumet var bra... höjdpunkterna var Biskop Hans och Tomas.
Tomas har en speciell plats i mitt hjärta, jag önskar att jag skulle kunna använda min hjärna på samma sätt. Och klura ut  samma saker som han.
 Men det krävs tid...... och en så stor hjärna och tid är svårt att ha med alla måsten som finns i samhället.
 Biskop Hans med sin Vittangi dialekt och sin förkunnelse var något i hästväg... oj oj oj....
jag känner mig ej orolig för lämplighets prövningen om jag ska ha Hans som biskop... han verkar vara en kille som är jordnära......
 Till klassen sköt om er å gör inget som inte jag skulle göra!!!???
/Magnus.


Tillbaka från framtiden

Vi är tillbaka från framtiden eller "Framtidsforum" som det så fint hette. Såg ni alla dolda möjligheter? Jag tror att det trillar ner några polletter hos mig senare, och fastän mitt helhetsintryck är bra, så undrar jag om de tre dagarna innehållsmässigt levde upp till sina rubriker/målsättningar. 

Plus och minus (i korta drag) från dagarna: 

PLUS för 
Biskop Thomas, Peter Tikkanen Trio, Owe Wikström, Lisa Tegby, Armbryterskan, könsfördelningen bland de som höll i gudstjänsterna, föreläsningen  "Härifrån till evigheten", maten, sällskapet och bussen samt organisationen från Nederluleå församling (allt var ordnat till det bästa).  + Barnkören för att de var så duktiga på att vara tysta och sitta stilla mellan sångerna. Att läsa Vår Fader tillsammans med 1300 (?) andra (och på olika språk) var SUPERMÄKTIGT.

MINUS för 
de alltför långa gudstjänsterna, att inga diakoner höll i nån gudstjänst, att de flesta föreläsningarna inte gav nåt inför framtiden, Karoline Krook - för hennes långrandighet och brist på "poäng" ( att hitta trons möjligheter  - sa hon nåt om det? sov jag?), de alltför långa köerna, speciellt till att hämta sina matbiljetter (varför skickades de inte till varje församling i förväg?) och kassen (varför fick vi inte varsin i handen när vi kom in?), kyrkokören och de tråkiga sångerna. Nattvarden, som inte blev i närheten så mäktig som jag hade väntat mig. Varför? I don´t know. 

Summerat ändå mest på PLUS, mycket tack vare Nederluleås organisation, sällskapet och maten + föreläsningen om konfirmandpedagogik.

En utförligare reflektion och utvärdering kan fås "live" eller vid senare tillfälle. Hälsningar Anna

Till alla(h)

Ha ha ha, var tvungen att skämta till lite om rubriken. (lite internt kanske)

Farbror Fredrik, tack själv för det trevliga sällskapet i lördags, det var mkt intressant att få träffa dina kompisar. Trevligt värre.
 Jaha få se vad som kommer att ske i skellefteå på framtidsforum, ska bli oerhört kul och spännande med alla seminarier, människor, och intryck. Shit pomfrite, vad det kommer att bli fullt i hårdisken. Men kul.

Nä det är väl bara ta sig i kragen å packa för resan.... det finns en värre sak än att packa, å det är att packa upp....försöker att intala det för mig själv.

Hej svejs /Magnus "mannen från vidderna" Stålnacke

den här veckan

Hej mina klasskompisar. Jag ser fram emot den här veckan och dom olika föreläsningar som jag har valt.1300 människor är en hel del och jag är en av dom. Hade tänkt ta nåt på engelska men inser att innan jag har förstått så har nästan hela föreläsningen gått. Sen när dagarna är klara så åker jag hem och det är med blandade känslor. Jag kommer hem och umgås med mina ungdomar och sen far jag tillbaks hit. Ingen får vinka av mig för jag har så lätt för att gråta. Det är lättare att bara fara och sen skicka sms till mina ungdomar. Det är ju faktiskt mina barn men åren går fort och nu är dom plötsligt ungdomar. Min yngsta är ju faktiskt 14 år nu med allt vad det innebär. Tjejer och tonår är en sak och killar och tonår är en annan sak men när ens barn kommer till den åldern så hamnar samtalen på en betydligt djupare nivå. Intressantare skulle man nog kalla det. Jag som klok och erfaren mamma kommer då ihåg min egen tonårstid. Den var härlig och full med kärlek. Vilken tur att inte dom minnena är bortradderade ur minnet. Idag är minnet inte lika uppdaterat som det var då. Tjing along till nästa gång. Marie

Jag tänker, alltså finns jag

Hej alla kursare!


Det är roligt att läsa vad ni skriver(även omjag inte svarar). Ska läsa din blogg när jag får tid, Fredrik.

Den här helgen har bara rusat förbi; lördag förmiddag lagade jag mat för hela helgen, plus att det var en massa spring här av barnens kompisar. Lördag kväll tillbringade jag och barnen tillsammans med några andra barnfamiljer från EFS. Lagom till sängdags kom andra delen av 45 min, som jag bara var tvungen att se (en dokumentär om en dödsdömd kvinnlig seriemördare).

Idag har jag gjort min inlämningsuppgift till kursen på universitetet, samt gjort läxor med barnen.Däremellan har jag svarat i telefon hundra gånger, och dessutom svarat min 12-åring om jag tror på att Gud har skapat "The big bang". Däremot har jag inte hunnit tvätta någonting alls i helgen, aj,aj.


Ha det! Och så syns vi på Framtidsforumet!  Annika. 


Internethelg med internetdebatt

Ojoj vilket intensiv internethelg detta varit. Jag har bloggat på hur mycket som helst, det är ju alltid roligt att diskutera, trots att det kan leda till bittra stridigheter: får hoppas att vi kan hålla det på en god nivå, Stig och Anna! =)

Ni kan ju förövrigt följa debatten på www.fredriknorberg.blogg.se!

Stålnacke, Evelina, och Johanna: trevligt i lördags!

Anna-Karin: håller med dig om diskussionen i onödan... för mycket snack, för lite verkstad!

/Fredrik N

raka vägen till Leifi plus de andra


Ja.. om någon svarar: "som jag förtjänar" på frågan "hur mår du?" kan man ju faktiskt säga; nej.. i det fallet hade du varit evigt död.

nu har inte jag läst artikeln faktiskt.. men kommer att göra det. inom kort.

oh.. en liten hälsning till alla från oss alla här på internatet som lojala "helg-stannande-elever"..

nog för att nästa helg kommer att vara en tråkig helg för älvsbyn i och med att ingen av oss kommer att vara kvar..

I går kväll var vi på Disco på Hotellet. Det var en gedigen kväll, med goda vänner. Dess för innan hade vi en lugn filmkväll, under samma kväll alltså. Och såg filmen KRAMA MIG. Vilket var en uppskattad film av mig och Evelina, samt Marie ..tror jag åtminstone? =)
Stålis, han gick hem efter en tredjedel av filmen.. den var visst inte nå vidare intressant i hans ögon. På tal om tredjedel. Nu är det bara två tredjedelar kvar av kursen..! hur ska man smälta allt innan man åkt hem ? Ja.. det är underligt hur snabbt tiden far förbi. jag njuter i alla fall.

I dag har vi varit ute och ätit hampis ..och druckit kaffe på busstop cafét, vilket är ett besynnerligt, litet café, så till vida att det ser mycket litet och tråkigt ut från utsidan.. men är ovanligt mysigt och trevligt att vistas på när man öppnat dörren och stigit in.. Till och med Toaletten är inredd mysigt med tända ljus och grejjer! Det ni! rekomendation av hög gradering.

(jag skriver väldigt underligt...är lite trött )
Nå väl... i kväll ska jag och Evve fortsätta med vår nya hobby,.. att dansa. Ska bli riktigt roligt, och jag längtar för övrigt enormt till framtidsforum! (bara en känsla jag har.. inga större förväntningar..)

gott till alla och lycka till alla också hoppas jag ni mår bra!

vi ses!

kärlek! / Kult

Lördagskvällsfunderingar

Hej,
Vad det är roligt att läsa era inlägg här! Själv har jag aldrig skrivit eftersom jag inte kommit ihåg hur man gör (dessutom är vår dator på övervåningen och min pärm med datainstruktionen har varit en trappa ned, så jag har aldrig orkat gå efter den - hur var det nu med träning och den viktiga vardagsmotionen...?).
 
Jag håller med dig Camilla om att det är tvära kast mellan vardagen hemma och grundkursen i Älvsbyn. Men kanske börjar det bli lite vardag att gå grundkursen också, och det kanske är det som har gjort att det har varit något irriterad stämning under de senaste veckorna. Det kändes skönt att det var lugnare stämning i slutet av den här veckan. Och visst kändes som att Richard Marklund talade direkt till oss, när han höll beredelstalet under mässan i onsdags?

Jag har ändå funderat lite över hur vi jobbar i gruppen. Det är ju nästan omöjligt att vi i gruppen om 18 stycken ska fatta gemensamma beslut. Det blir mycket tid som ägnas åt diskussioner som ändå inte ger något "resultat" (typ att komma överens om 8 frågor som ändå inte ska användas - jag kan inte låta bli att tänka på det igen). Det kanske är bättre att vi gör något helt annat istället. Eller är det detta en övning i att jobba i arbetslag?

Hur som helst så är jag helt uppfylld av grundkursen hittills. Jag gick och lade mig kvart över nio igårkväll, somnade direkt och har drömt om grundkursen hela natten.  Så visst är man påverkad! Angående fika så har jag inga som helst problem att stå över fikabröd. Men jag tar gärna emot tips på hur man minskar godisbegäret.

Ikväll är vi också hemma, återigen med halvsjuka barn. Jag hoppas att vi klarar oss utan vård av barn-dagar under Framtidsforum. Ha en bra kväll!

Anna-Karin

Vardagen gör sig påmind

Jaha, då har man spenderat ytterligare en dag med världsliga nöjen såsom fönsterputs, tvätt, blöjbyten o dyl. Kontrasterna blir fort stora mellan dagarna i Älvsbyn och livet här hemma. På gott och ont förstås...
Just nu känns det som att det ska bli riktigt skönt att koppla bort vardagen här hemma ett par dagar och fara till Framtidsforum... Att bara ansvara för sig själv... Det låter väl toppen!
Hoppas att ni har det bra var ni än befinner er och du Anna, räkna med mig när det gäller fikastoppet!
Kram
Camilla

Fikastopp

Jajamensan, vi får stötta varandra! Slut på allt sockerslisk!

/Fredrik

Skippa fikat!

Du Fredrik, vi sitter visst i samma båt. Jag är också en ex-tjockis och hade så tänkt förbli, men som sagt...

Vi kan väl hjälpa varandra att skippa fikat. Start på måndag, frukt till teet, eller...? Fler som vill va me´?

Sköt om er i helgen! /Anna

Fika, fika, viktökning, träning och fasta

Jag kan inte annat än känna igen mig i föregående skrivares inlägg. Jag har inte tränat eller motionerat ett dugg sedan sommaren, jag har ändå hållit mig någorlunda i den oformade form jag haft sedan jag gick ned 15-20 kg (vikförhållandet har ändrats) under mitt sista år i gymnasiet och under lumpentiden. Jag är alltså en ex-överviktig, eller som min brorsa säger, en ex-tjockis. 
Dessvärre har jag sett en viss viktökande trend under senaste halvåret, det blev lite mycket godis och speciellt kexchoklad i radioterrängbilen i våras... sedan stannade ökningen av under sommaren, jag bestämde mig för att "jag skall aldrig bli överviktig igen!", vilket gick bra, men efter detta hetsfikande som grundkursen hittills har inneburit blir jag mycket orolig. Jag vet att jag gick upp omkring 1 kg i Jäkkvik, sedan har jag inte vågat väga mig!!

Men nu skall det bli ändring, idag lyckades jag för andra gången denna vecka släpa mig till Polarbageriets gym, och nu lovar jag, och nu har jag det "på papper", att jag skall fortsätta gå dit!
Advent är ju förresten "snart" här (förvisso 2 månader men ändå), och det är ju faktiskt en fasteperiod, så i år har jag bestämt att jag skall följa den ortodoxa fastekokbok jag införskaffade på Duvan för någon månad sedan. Jag skall mjukstarta med att skippa fikat i fortsättningen.... fasta är ju en gammal god sed och andlig övning + att det är nyttigt att avstå från godsakerna rent kroppsligt, så det är värt att försök!

/Fredrik N