En bra retreat

Vill bara önska er en bra retreat! Ty jag tror att det är vad alla önskar sej nu. Och jag hoppas att groll och transporter kan redas ut med den goda viljan som alla besitter.
Själv gjorde jag ett svårt val och valde bort Munkviken. Jag ska jobba lite, vara ledig lite för att kapa bort en del övertid men  framförallt vila min onda rygg.
Jag önskar er alla stillhet och ro med kraft att möta  tystnaden på Munkviken.

Allt gott!

Leif

Angående Annas inlägg

Det känns skönt att det finns andra som reagerade över det som jag gjorde....:)
Trodde att jag var ensam om det.
 Alla är vi lika mycket värda...oavsett  ursprung.

Nej, och allt är inte heller bara svart

Håller med dig om mycket Magnus. 
Hon målade upp en väldigt svart bild, och var inte trevlig mot oss. Det kändes som att hon bestämt sig för att vi inte gillar samer, och att allt vi frågade var ett ifrågasättande mot henne som same, inte ett uttryck för nyfikenhet. Det är beklagligt, som jag ser det, att alla svenskar ur "storsamhället" (till vilket jag räknar mig) dras över en kam, som om vi generellt skulle ha misshandlad samer och ifrågasatt deras rätt till t.ex. betesmarker.

 Jag anser mig inte skyldig till något annat än möjligen att jag inte engagerar mig politiskt till förmån för samer. Skulle jag engagera mig, skulle det inte vara för att jobba enbart för samernas rätt, utan hellre för t.ex. barns rätt till en vettig uppväxt, men det kanske inte hör hit. 
Jag kan bara hoppas att inte samerna generellt har samma attityd som vår gäst, och eftersom jag inte drar alla över en kam, så kommer jag, precis som hittills, att behandla alla samer på det vis som jag behandlar andra människor, dvs med respekt och nyfikenhet, tills de bevisat att de inte förtjänar det. (Det gäller förhoppningsvis alla andra jag möter, men om man utgår från att alla är goda, åker man förr eller senare på en tvärnit, så lite försiktig får man allt vara...)
Anna


Allting är inte svart eller vitt

Hej kära kurskamrater samt kursledningen.

Sitter hemma i Kiruna, var tvungen att åka dit av olika skäl, hoppas att jag inte gått miste om så mycket, man hamnar alltid i en balans gång mellan att vara lojal mot vänner familj eller skolan. Men jag tror att jag i detta läge prioriterat rätt. Men det får framtiden och Gud visa.

Tanken med min rubrik här på bloggen, är att skapa en debatt, med tanke på det Ylva Sarri framförde till oss i onsdags.

Allting är inte svart eller vitt!

Det Ylva berättade om samerna var i många punkter riktigt och sant, medans vissa saker inte var så korrekta och sanna enligt min mening att se på saken. Alla har vi ju fri åsikt, men jag kände att åsikterna regerade framför fakta från hennes sida. Det var väl ändå inte meningen att vi skulle uppleva en propaganda över vilka rättigheter samerna ska ha i vårat samhälle, jag tror nog att många håller med mig i det,att vi i kursen vill ha fakta inte åsikter!

Några saker som inte var sanna

Ylva berättade att samerna levde av fiske och jakt från första början, det är riktigt, renskötseln va rnågot som kom in senare i deras liv, i denna tid som var då, var nästan alla renar vilda både i Sverige, Norge, Finland.
 Hon berättade att man levde av jakten efter vilda djur, bla vildren, fågel, älg, m.m
 Det som inte stämmer  är att samerna jagade älg.
 Dom som känner till historien vad gäller våran fauna med både växter och djur, vet att Älgen uppe i våra nordliga breddgrader vandrat upp, mer och mer med tanke på det varmare klimat som råder.
Älgen har inte nyttjas som villebråd uppe i nordligaste Sverige förrän någon gång 1930-1960.
 Varför jag reagerar på denna sak är att det är ett tydlig propaganda att på visa att samerna har rätt till älgen.
 I Kiruna och dom andra fjäll komunerna så är det en strid som pågår över älg tilldelningen.
Samerna menar enligt deras förespråkare att tilldelningen av älgar ska tillfalla dom renskötande samerna i första hand. Sedan det som är kvar (om det blir något) ska delas ut till resterande dvs icke renskötande samer och andra som råkar lida av gatukorsnings syndromet, Svensk-Same-Finsk-Ryss, som bor ovanför odlingsgränsen.

Vidare så framställdes den orättvisa som sker med tanke på rättegången vad gäller mark användningen på privata marker. Där man framställde att samebyarna endast erhåller ett bas belopp  medans dom ca 70-200 markägare erhåller ett basbelopp per person. Den frågan kan man diskutera till det oändliga om det är rätt eller fel.
 Men det man inte tog upp var att samma orättvisa liger på den så kallade svensken som icke är same.
Lämnar jag in en ansökan om att få bygga ett fritidshus, arrendera ett mark avsnitt av staten går den förfrågan till Länstyrelsen som sk a ge ett utlåtande Ja eller Nej!. Men dom Länstyrelsen tillfrågar enligt lag är Samebyn i det aktuella området. Där sitter då alla renskötande samer, allt mellan 100-500 personer beroende på vilken sameby det gäller. Och det dom beslutar om är gällande i Lä'nstyrelsens ögon, Jag kan överklaga, men det leder till 99% att jag förlorar det.
 Var är rättvisan!? Om man nu ska prata om den!? Jag kommer till min slutmening där jag säger att "ALLTING ÄR INTE SVART ELLER VITT"

 Är vi inte alla människor någon gång i våran bakgrund utsatt för statens förnedrande oavsett vi är samer eller sk svenskar?
 Bara i min släkt så har staten burit sig väldigt illa åt mot mina förfäder, likväl man gjort mot samerna.
När ska man sluta gräva i det gamla och försöka att se på nuet och det som gäller nu.
Alla är vi svenska medborgare, oavsett om vi bor i Rinkeby, Jokkmokk eller Kiruna. Alla är vi svenska medborgare oavsett yrke, renskötare, gruvarbetare, präst, lärare....

Dom renskötande samerna har aldrig förlorat några rättigheter, dom har rätt att fiska jaga, fälla skog, om det har ngt med renskötseln att göra. m.m

Varför inte leva i harmoni oavsett ursprung, alla har vi vårat ursrung i Adam och Eva........

Guds frid och en trevlig första advent önskar jag er alla! Kram /Magnus

(skicka gärna kommentarer på om jag är helt ute och cyklar)





Hälsningar från sjukstugan.

Hej alla kurskamrater!

Tänkte bara sända en liten hälsning från sjukstugan i Sävast. Hoppas att Adventsandakten i kapellet blev en glädje och kraftkälla på skolan.
Här är det en sjukstuga med barn som har ont i magen, snorar,feber en fru som jobbar natt. Helt plötsligt känns den grå vardagen väldigt på taglig både inne och ute.
För min egen del känns Munkviken väldigt avlägsen just nu dels med tanke på omständigheterna hemma men också utifrån planering av transport till Munkviken.
Uppdraget i transport borde väl ligga hos utbildningsannordnaren att ombesörja transport från själva skolan. Sedan att andra tar sig kringelkrokar på olika sett i vårt avlånga land är var och ens sak.. Erbjudandet om busstransport var ett bra försök till alternativ gott så men inte det mest smidigt och har man sedan de funktionshinder jag har så uppstår endel hinder på vägen, hur min hälsa är nästa dag vet jag aldrig, har någon av er prövat skita ner er i en buss,ursäkta språket men verkligheten kan vara våldsam ibland, det är lättare att få en privat /bil /buss att stanna öm nöden påkallar hänt väldigt sällan(bara två gånger) inte lika lätt med linjebuss sedan har inte alla bussar toalett. Närvaro i munkviken högst sannolikt inte.
Nu blev jag nog lite gnällig kanske påverkad av sjukstugan hemma.......
Återgår till utdelning i form av vätska,värk och febernedsättande medicament....

Hälsn. "doktor zivago"
Svenne/

Ang Munkviken

Jag har meilat till Munkviken och frågat vad det kostar att hyra lakan och handdukar. Jag tror att det är ganska billigt. Meddelar när jag fått svar. Gå gärna in och titta på www.munkviken.se och njut. Detta är en helig plats det känner man direkt, precis som det finns heliga platser lite varstans, inte bara i Ångemanland.
Om det finns intresse så kan jag ta med ett antal pallar och underlag om någon vill passa på att öva sig i meditation. Det finns som sagt tid för sånt i Munkviken. Jag kan även ta med lite litteratur om så önskas....säg bara till.
Bra att ha med är kläder om man vill vara ute, badkläder om man inte vill bada naken, och böcker som man vill läsa. Själv skall jag ta med panna och tändstål så att jag kan göra upp eld när jag är ute. Man behöver inte gå långt... typ 50 m räcker, vi hörs

Fasansfull skräckupplevelse

Ja, hur ska man börja skriva ner skräckupplevelsen jag var med om igår.

På söndag morron så vaknade jag med taskig kista, varför det ej blev något besök i Älvsby kyrka på högmässan.
 Senare på dagen så ringde en kompis och undrade om jag ville hänga med till Piteå på en gudstjänst.
Så sugen var jag ju inte med tanke på den risiga magen, men efter en stunds funderande så bestämmde jag mig för att haka på.
 Klockan 16 skulle gudstjänsten börja, så han kom och hämtade mig vid tre tiden.
Strax före fyra var vi framme vid Djupvikskyrkan, där det skulle vara en sk ungdoms gudstjänst. 
 
Men det visade sig vara någon typ av baptist församling. det visste inte jag förrän efteråt.
 Gudstjänsten började med lovsång, ganska fri religöst, enligt min mening, sen var det vittnesbörd, och bedjande, De var några  som hela tiden upprepade.

 -Amen Herren jesus Kristus. gång på gång. men det var inte det som var så skrämmande.

Det som gjorde mig rädd var att många grät, och pressade fram tårar för att en av ledarna sa att vi skulle be så hårt till herren. Uppsträckta händer i luften, tungotal (högt och ljudligt), dessa tomma blickar som bara stirrade tomt. och mitt i allt detta så detta eviga tjat  -Amen, Herren Jesus Kristus.

Sen hade dom en bänk längst fram i kyrkan dit man fick gå om man ville ha en förbön över sig. Och den skedde med tungotal, där alla stod eller satt och höll om varandra. Å pratade i tungomål.

Gudstjänsten varade från 16.00 till ca 18.30 tror jag det var. kommer inte riktigt ihåg på grund av det chock tillstånd jag befann mig i.
 Känslan av Sekt ville inte lämna mitt känslorum. Efteråt i bilen så sa jag till min kompis att, detta var ju inte direkt som Svenska kyrkans gudstjänster direkt. Jag frågade han om det är så på alla EFS gudstjänster... då skrattade han och sa att vi hade inte vart på EFS utan på baptist kyrkan.
 Inte så lätt att veta för en Kiruna-bo som bara har erfarenheter av lestadianismen och den vanliga kyrkan hos oss...

 Detta var ingenting som jag fick några större välbehags känslor av, men jag får ta till mig det som en erfarenhet rikare.

 Guds Frid på er alla i grundkursen. /Stålis

Ändringar i åkning


I helg åker en viss Johanna till Gällivare med en medresenär som ska följa med och fira min fars 50 års kalas. Det är en viss kille.....

Kanske kommer som en chock för någon eller som en lättnad för någon annan. ;)

Vi bilar sedan från Gällivare till Munkviken på Måndag för att efter Munkvikens Retreat åka och besöka det omtalade Ångermanland.

Det är alltså en tydlig Johanna hjärta Marcus episod som pågått ett ganska bra tag.
För den som skulle undra.

Vi tycker om er. Ses!

KRAM / Johanna o Kapten Krok

Veckan som gått..

Måndag  Vi sjunger och trivs, utom Kapten Krok som för närvarande inte tål vissa toner.
Tisadag Homosexuella i kyrkan... Åneej   nu börjar man få nog, trodde jag. David kom som en frisk fläkt och införde en helt ny dimension. Tack och lov. Vad håller vi på med. Vi är väl inte tillsatta att döma levande eller döda. Alla ryms i den kristna tron, det är ju själva meningen.. Tur att det kommer budbärare eller änglar och får mig att tänka lite till...
Onsdag Rickard och Kerstin fortsätter att lotsa oss fram i processen. Jag känner mig trygg i det jag redan anat. Det räcker att vara sig själv, det är gott nog. Den som försöker att spela en roll lurar sig själv. Tänk på det och begrunda..... det gäller att släppa all prestation och bara vara sann, precis som i meditation.
Torsdag Konflikthantering.. stod på schemat. Konflikterna hopar sig så det passar väl bra att få lära sig lite...? Att kunna ge konstruktiv kritik är en konst, själv fick jag tillfälle att ge det i spelet vi fick utöva. En viss person som alltid förringar det h-n säger, fast det är hur klokt som helst.
Och till en del andra: Tro på det du har att säga, vi behöver höra dina ord. Bekymra dig inte över om du snubblar och faller, res dig upp, få dig ett gott skratt och gå vidare.
Var gärna en budbärare, det behövs såna, men var medveten om det som är ditt och det som är andras.
Fredag Alltså vantarna är klara, äntligen får Älvsbyborna njuta av grundkursens kompetens. Jag antar att en viss person sprungit runt på byn i helgen och visat upp sina attribut, när h-n inte övningskört. Jag har förståss inte övervakat den sista uppruggningen man jag har full tillit till min adept som har visat sig över all förväntan i lärdomsiver!! Tänk om de egna barnen visat samma iver... Halleluja
Studiecirkeltime.. Det är lika häpnadsväckande hur mycket värd denna grupp är. Vi disskuterar livsviktiga frågor utan varken prästerlig eller lärarlig övervakning och det har blivit en källa till... jag vet inte vad , saknar ord..men det är gott. Det blev nya delaktigheter som vi får av nåd ta del av. Både eget och andras. Att kunna dela smärta är en nåd. Smärta finns inte för att göra oss ledsna, smärtan gör oss mer alert, därför att vi får kraft och tar oss vidare. Smärtan är inte till för att man ska lida, utan för att man ska bli mer medveten. När man blir mer medveten, försvinner lidandet.
Lördag- Söndag  Lördag inleddes med värsta fökylningen så efter moget övervägande stryker vi hela den dan, den gick i sjukdomens tecken.
Söndag segade vi oss upp till mässan kl 10.00. Varför skall det vara så tidigt i Sävast? Nåväl det blev en givande mässa som Peder Bergkvist ledde. Mycket bra predikan om den Gamlatestamentiska texten. Kyrkvärdarna var superbra och även trivselträffens sånger, och en underbar lunch efteråt bestående av köttfärssoppa med bröd.
Vi ses på tisdag, imorgon har jag annat för mig, typ AF. Skall avsäga mig alla anvisningar om häxeriarbeten i framtiden. Väl mött GIV

om ni vill följa debatten i media...

...så pågår den visst ännu. artikel från gårdagens SvD

http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_11069747.asp

Häxprocess

Nu ligger man risigt till. Sett på TV i kväll att man på platsbanken söker 20 st häxor i Boden för fast anställning!!!!
Eftersom jag har härstammning från en hovdam som flydde till Norrbotten på 1500-talet pga anklagelser om häxeri och hotet om att brännas på bål, så kan det ju tänkas att det ses som en merit vid en ev hänvisning av AF. Jag är i skrivande stund väldigt uppskärrad och tänker inte svara i telefon resten av veckan. Funderar på att gömma mig på internatet - gå under jorden eller åka i förväg till Munkviken. Månne jag skulle skriva till stiftet och böna om en anställning i förebyggande syfte, det kanske skulle motverka min dåliga bakgrund och tvivelaktiga gener. Tar tacksamt emot tips och råd i min pressade situation.. Gunisa

Skämt!

Hej Annica. Vårat lilla skämt gick tydligen hem! :) Jag och min rumskamrat bestämde oss på lördag eftermiddag vid 16.30 att leta fram en riktig partyskiva samtidigt som vi övade in fylle inspirerande slag ord.
Efter ett mödosamt övande så fick jag äran att ringa upp dig. Men vi kände oss lite dragna vid näsan när du inte var hemma, annars hade det ju blivit grundkursens "dolda kamera"
 Hoppas att du mår bra, och att du tyckte det var lika kul som vi. HA HA HA!
Mvh /Stålis 

Attention partyloosers!

P.g.a. ryggskada blev festen inställd. Dessutom var jag på rymmen lördag kväll, så först idag, söndag, fick jag av Anna veta, att några festprissar ringt hem och terroriserat lilla Laura (hon är fortfarande mållös).
Därför vill jag bara understryka, att vi genomsnittskonsumenter, som dessutom inte har egen tid att förfoga över, behöver inplanera klassfesten. När? Var? Kom inte hit! är lämpliga utgångspunkter att reflektera över. Och vågar vi låta Camilla och Magnus själva välja innehållet i sina flaskor?
Skämt åsido, jag föreslår att Marcus skall ha huvudansvaret att planera klassfesten. På så vis ser vi, ifall han håller måttet när det gäller viktiga begrepp såsom målorientering och syfte, eller om det bara var tomt prat.

Väl mött! Annika

.........veckan som gått fortsättning

Torsdag Vi var trötta efter gårdagens sena kväll. Joel deltog i andakten och delade med sig av sitt liv till oss. Änglar finns dom? Ja absolut det är vi nog många som kan intyga. Människan har ju avbildat dem på liknande sätt i alla tider. Sen finns det ju änglar överallt omkring oss både osynliga och synliga fast vi kanske inte tänker på det.
Pedagogik stod på schemat och nog fick pedagogen igång oss. Vi prodecerade ett skriftligt och ett konstnärligt bildmaterial och en helt nyskriven låt som framfördes av gr 3 på ett strålande sätt.
Fattiglapparna skrapade ihop sina korvören och åt med dom rika eftersom det serverades palt till lunch.
Fredag märktes det att någon saknades...? Eller gick det obemärkt förbi?
Själv hade jag en späckad dag med utvecklings samtal 7.30 på skolan. Sonen var förgrymmad för att han måste gå till skolan så tidigt. Efter att varit högst medelmåttig i skolan verkar sonen ha lyft sig i håret och står på gränsen att höja sina betyg i många ämnen.. Jag lovade raskt 100 spänn för varje VG han tar, vilket höjde motivationen ytterligare. Maken protesterade, rädd att vi ska få gå från hus och hem med denna nya studieiver.
Klockan 9 var det dags för själavårssamtal. Klockan 11 lunch och klockan 12 bar det av till Sunderbyn med sonen.  Han har haft ont i hjärtat efter en förkylning i januari, varje gång han ansträngt sig. Eftersom han är en idrottskille har det varit bekymmersamt. Nu först har vi fått tid för en grundligare undersökning med bl.a ultraljud. Vi fick positivt besked att det inte verkade vara något fel på hjärtat. Kan ha varit något som läkt ut av sig självt. Jag blev bönhörd...
Helgen har varit skön med barnen hemma på lördag som firat faderskapets namnsdag och fars dag förståss. Han har för övrigt påmint dom hela veckan  så det inte skulle falla i glömska. Både lördag och söndagmorgon har det rått blixthalka här, vilket har inneburit körförbud för både mig och dottern.
Har också bakat 70 mjukkakor och en tårta vilket kommer att märkas i snålköket nån dag. Väl mött till veckan Gunisa

veckan som gått

Måndag Sjung och var glad. Rainer är lika inspirernade som vanligt. Fast jag tänkte spara rösten så sjöng jag för full hals. Tycker att jag är lite bättre i rösten, kanske medicinen börjar göra verkan. Ungdomarna från Kiruna var ett trevligt inslag.
Tisdag inställd reflektionspromenad, endast promenad utan reflektion. Julia ifrågasätter bristen på friskvård med all rätt...Tar saken i egna händer och utövar friskvård olovandes och inspirerar elever från andra klasser att skolka från fåniga lektioner och istället främja sin hälsa. Bra intiativ som Guds änglar klappar i händerna åt  och även vissa hälsovägledare......
Biskop Hans besöker oss på eftermiddagen. Mycket bra eftermiddag, biskopen lyckades svara på massor av frågor på rekordkort tid i vår klass. Han verkar vara en varm, enkel, jordnära person utan stora åthävor. Säkert därför han är så omtyckt ute i stugorna. Man kan ana en klokskap och visdom som är äkta vara.
Onsdag Stiftet på besök. Everth och Kerstin lotsar oss fram i musikaliska och diakonala profilen. Otroligt givande dag för mig, Kestin är verkligen en förebild för det diakonala arbetet oavsett yrkesval. Bjöd både på stor kompetens och privat livserfarenhet som vi får tacka för. Efter en givande dag åkte vi iväg till Gunnarsbyn för att titta på rättviseaffären och träffa Mogens, präst i Gunnarsbyns församling. Vi blev väl mottagna och bjöds på en superb middag av Åsa. Några skämdes när dom backade  för 2:a - 3:e gången.
Jag har receptet på såsen om någon undrar....
Vi fick information om tanken bakom rättviseaffären och också veta att de omsatte 30.000 :- /mån i lilla G-byn. Dom hade verkligen lyckats att få församlingen delaktig i det mesta. Imponerande...
Efter sång och aftonbön i kyrkan blev vi bjudna på kaffe i prästgården. Innan dess gick vi ett varv runt Koudden som är kyrkogården med alla gravar. Älven ramar in på alla sidor och det var väldigt stämmningsfullt med alla hundratals ljus som fladdrade i mörkret. Även kaffestunden blev en fin upplevelse (om än något omtumlande för vissa, det går säkert över)
Hemma vid 22.30 det var en lång dag... håhåjaja.......  to be continue......

Veckan som gått

Måndag uträttades all ärenden och ringdes alla telefonsamtal som låg på hög, visst är det konstigt vad man hinner lite under veckorna? Postade brevet till biskopen från oss. Avslutade dagen hos tandläkaren pris: 585:- för 15 min !!!!!
Tisdag lungfunktionsmätning och ny diagnos som jag redan skrivit om. Med den nya medicinen trodde läkaren att jag skulle vara botad inom 2 mån. Det var inte KOL och inte astma.
Onsdag storstädning, ut med alla mattor och städa från grunden på kvällen  blev jag sjuk, feber och frusen och hängig, men det är bara att bita ihop, som Ronny Eriksson säger,( vi har förresten gått skola tillsammans i Harads )
Ringde Gunnarsbyn och medelade dom om alla våra olika matönskemål till nästa vecka. Pratade med en mycket trevlig person, som fösrt blev lite förskräckt ...men jag intygade att vi har en positiv inställnig och att det för övrigt är länge sen nån svalt ihjäl i Sverige. Så nu vet ni det om ni inte kan äta det som serveras så:
1.  ta det som en prövning,
2. eller passa på och fasta
3.eller skyll på mig om det känns bättre.
Det sistnämda får bara tas till i yttersta nödfall, kom ihåg det.
Torsdag besökte jag stiftkansliet redan kl 8.00 på morgonen, jag ville kolla om dom är i tid på jobbet! Vilket dom flesta var....
resten av dan hemföll jag i grubblerier, kan det vara detta grådaskiga väder? Bor vi verkligen i Norrbotten? Funderar på att flytta längre norrut.
Natten mot fredag blev maken sjuk, väckte mig typ v.a. timme och upplyste mig om att han var sjuk och så  väste han fram Jag har så ont i halsen...
Hååjajja
Fredag steg upp tidigt och kokade gröt och ägg, tog sen med mig tidnigen i sängen för en skön stund. Pyttsan ....vi har sagt upp en 30: årig prenumenation av NSD och provar för närvarande Kuriren och den passar verkligen inte att läsa i sängen. Stor och åbäkig, blev helt slut i armarna innan jag ens hunnit till familjesidan, predikoturerna var jag tvungen att hoppa över för mina domnade armars skull. Så det blir Mariakyrkan som vanligt. Åkte sen upp till Harads och hälsade på mamma och pappa på kyrkogården ( pappa dog -86 och mamma ifjol) Där tände vi ljus och pratade en stund, vi hade åxo med oss kaffetermos så vi kunde fika.
Nu har vi tagit helg och tänt en massa ljus både ute och inne, och snart skall vi laga nåt gott och öppna en flaska vin. Det är en svensk film ikväll Hundtricket, och maken måste nog ligga under en filt och kurera sig och sin onda hals. Ha en skön helg önskar jag er alla som läser detta Gunisa


Johanna Kult tillägger till er alla från henne.

Detta mina goda kurskamrater, skrev jag innan jag började på Älvsby folkhögskola, kan vara roligt att få ta del av några av mina tankar… jag kanske inte delar med mig av dem tillräckligt ofta.. vem vet?
Om någon mot förmodan skulle orka ta sig igenom havet av ord och konstiga meningsbyggnader blir jag mycket imponerad. Och tacksam över att få ha delat med mig! Samt växer en oro över att jag tagit mig vatten över huvudet, begått något kriminellt genom att ladda upp all denna text på vår lilla blogg… jag hoppas straffet blir milt, i form av förklaring av att jag missförstått syftet med allas vår blogg.

”Det tar musten ur en.. att försöka komma på, vad man verkligen vill satsa på..

musik.. pedagogik.. teologi.. resa.. måla.. spela teater.. dansa.. göra film..

skriva en bok.. bli lärare.. bondmora.. dagisfröken.. socionom.. advokat.. polis (?) endast i syfte att få in en fot i ännu en icke-fungerande myndighet i detta dagens Sverige.. förresten.. Om Göran hade kommit hem till mig, knackat på dörren och slavat för mig i tio års tid.. (inte för att valet är om så länge).. gett mig dagliga komplimanger och fixat världens godaste caffe latte med noisette smak åt mig varje morgon jag vaknar (och på sängen till och med…frukost på sängen *mm*) så hade jag inte röstat på honom. Tyvärr Göran..(och inte bara Göran av alla tjänstemän med makt.. lekmän med makt… politiker i överlag.. eller? Indirekt demokrati.. Tjosan!? … direkt demokrati… uhm?) Du är en besvikelse.
tillbaks till min ursprungliga tanke..
Drömma.. resten av livet? ..självklart! ..fast uppleva vissa drömmar också naturligtvis.


nu har jag åtminstone skickat in en ansökan. om jag kommer in, kanske jag far iväg. Då blir det Irland efter det.. men det tar ju bara 4 månader av min höst.. Min vackra höst..

4 fina månader..som kanske är väldigt givmilda för min framtid.. vem vet?

vissa stunder känns det som om jag redan passerat 30 och är för gammal att ens tänka på att skaffa familj och barn och sånt där.. ni vet, de tre V:na.. Villa vovve och volvo. Jag säger bara, det får ta sig ett tag, för villan ska vara en fin villa och volvon en c 70 cab.. och vovven.. ja.. helst en sån där hårig rackare med guldgul päls.. vad heter dem nu igen?? ...*ash* kommer inte på just nu.. nåväl..(en senare dag kom jag på att dem heter Golden Retrievers) är jag också en lycksökerska som alla andra?! (intressant fråga att fundera över.. är vi alla lycksökerskor i vårt inre? VAD är en lycksökerska?)

men andra stunder känns det som om jag knappt påbörjat mitt liv.. även att jag inuti känner mig som runt 25.. det är underligt.. det senaste två åren känns som 7 år..

Har jag fullständigt tappat tidsförhållningen eller har det helt enkelt hänt så mycket att jag utvecklats emotionellt och intellektuellt väldigt snabbt..?

”I had to learn the hard way father.. I’m that kinda guy (girl) who has to find out for myself” men å andra sidan har jag aldrig varit en dussinmänniska.. aldrig någonsin.. sett ur jean pauls hypotes om människan och livsåskådningar han bar på.. men men..sartre..hoja.. ingen känsla för det okända.. undra om man automatisk kan vara en rasist mot allt och alla egentligen.. när man gärna undviker det okända.. och blundar för själen.. (haha.. ta mig inte på allvar, She went deeper then u think) Relativt det här med.. som med det mesta. Om du har läst om Sartres syn på religion och livet.. hans livsåskådning utan Gud och en massa annat.. så kanske du förstod min tidigare punkt. (Satre, ateist och existensialist)

(menar inte att låtsas vara smartare än dig, även att det kan hända att jag är det ;), men jag har nyligen läst om många olika livsåskådningar.. så det rör sig i mina tankar..och så lätt förklarat var det) Bara så att världen och universum vet.. (världen och universum känner nog mig rätt så utan och innan, helst Gud).. jag berättar allt och sen förklarar jag precis vad jag menade med det jag berättade.. för att undgå alternativa missförstånd.. ÄNDÅ, lyckas det hända ibland.. Murphys lag om alltings jävlighet ? nje.. jag har inte riktigt bestämt mig än om jag anser att murphys lag skulle kunna gå att lita på.. Jag litar mig bara till Gud, Jesus Kristus.. Nummer 1.. som ÄR.. (gissa gissa gissa! För dig som bär en antropormistisk syn på kristendomen, jag har en överraskning åt just dig! Ja dig!) , KÄRLEK. (?) En relativt enkel lösning på många gåtor.. som många funderar över och överger i sitt undermedvetna stolthets grubbel över att det inte gick att förstå ens den första meningen.. och i och med att skapelseberättelsen är tolkningsbar människor! Hör och häpna.. Gud skapade jorden på 7 dagar? nonsens.. hörs det eka i huvudet.. ja, vi ids inte tänka djupare än så.. Okej.. ska man tro på det eller inte.. i vårt nutida rike är individualismen så oändligt utbreddad.. Samtidigt som samhället skrapar bort din önskan om att du nu äntligen får vara individuell och ha en alldeles egen privat tro om saker och ting..! Hah!..

Samhället vill att vi ska sluta tänka... (mina jämförelser och mina förklaringar till dessa av mina hypoteser kan liknas vid en enda liten sak..) reklam (?)..ringer det en klocka? vi får hoppas det...

Men tänk.. samtidigt har sekulariseringen startat redan på början av 1900-talet.. och den har alltså pågått ett rätt så bra tag.. medan vi tittade på Ajax och always alldays ultra reklamen samt nokian bildäck (känner du till hemligheten bakom Min HÖGA ålder??, ännu en djup fråga att grubbla över.. eller hur;)) I alla fall.. under den tiden.. när vi mysat ned oss riktigt rejält i tv-soffan.. hade sekulariseringen redan startat..för LÄNGE sen.. Kyrkan slutade vara en del av vår privata vardag.. vi skulle plötsligen skilja oss från vår lands religion.. det är ju fint.. o hej å hå!.. vi har en egen hjärna att tänka med! (vilken tur va?).. men, vi kanske är på väg in i ännu en upplysningstid... eller vad tror ni gott folk? För.. jag menar, det var ju inte riktigt lika länge sen som vi tittade bort från TV:n för en sekund och sa: Jahaa.. ne kyrkan.. den har som börjat tappa värdet lite.. jag vill bara gifta mig där.. och begravas där.. hm.. ska jag verkligen betala kyrkskatt.. är verkligen kyrkan så viktig... och sen går nån och dör... och då springer du allt du kan till kyrkan.. för HO hoo.. jag kollade TV.. jag lyssnade inte direkt på vad som höll på att hända.. tryggheten i kyrkan är ju att där kan jag ju faktiskt få vara andlig och ”tredimensionell” och mig själv.. i stället för
den där smala anorektikern med vackert lockigt hår som jag såg på reklamen i går kväll.. Hm.. fast jag skulle ju ändå vilja kämpa mig dit... det har ju plötsligen blivit en dröm jag har.. att se likadan ut som alla andra som slutat äta.. och ser ”Perfekta” ut.

Hm.. Jag hörde en gång.. eller snarare Läste, en gång: ”En perfektionist kommer aldrig att bli nöjd med sig själv” ..också såg jag en bok en dag som hette ”Våga älska dig själv”.. också såg jag två regnbågar en gång också.. också råkade jag se ett avsnitt av paradise hotel en gång också... Hm.. jag kommer ihåg att när jag var omkring 16 år gammal.. så ifrågasatte jag aldrig någon annan än mina föräldrar..

OOoooj Dååå...

Nå väl.. fick du ut någon poäng av det jag skrev, eller vare kanske dags att gå å kolla på desperate housewives.. eller en fotbollsmatch.. eller kanske ännu värre..bara zappa mellan kanalerna.. för att inte känna sig så ensam..

Gemenskapen.. kärleken.. vart tar den vägen när allt ska vara så hårt, kallt, individuellt, coolt, snyggt, häftigt, okänsligt.. och inte minst.. när allt ska låtsas vara på nåt sätt.. ? Eller på alla sätt och vis som det bara går.. är vi giriga på valmöjligheter, att ta världen i sitt ägandeskap? ...Är det inte skrämmande att välja bort fundamentalismen helt och hållet? och Är kanske balans något betydelselöst, påhittat ord? Balans som låter så viktigt i mina öron.. Är man bara trygg om man finner sig i att leva i otrygghet? Eller är även det, en verklighetsflykt som så mycket annat här i livet?

undra.. undra. ja, jag undrar över ganska mycket.. ofta. gör inte du?

(det är ju det vi har klumpen mellan öronen till) eller hur? =)

KRAM!”  / Nu ni, nu har jag åtminstone dragit ett litet strå till stacken.. var så goda och upplys mig! Jag hungrar efter vishet och kloka ord!
MVH / Kult

Håhåjaja

Nu blir jag jätteledsen...Detr var inte menat som någon kritik... Jag tycker att vi återigen haft en kanonvecka med allt möjligt som vi kan ta till oss. Om någon  vill vara i enskildhet så applåderar jag. Nu lägger vi ner stridsyxan... Nästa gång vill jag ha tillgång till en cell....Kanske Stålmannen eller Kapten krok  kan stå till tjänst??

I snålköket har vi alla fall roligt hela tiden. Denna vecka har det kommit till ett stort antal bas: are och det har varit roligt. Joel- Jens-Micke och så våran Patrik... Visst är våra fåniga disskussioner givande...? När en viss person frågade om min vikt.... då var måttet rågat...... Jag skrattade så jag nästan dog innan jag fick klart för mig att det gällde min katts vikt.....!!!! 
Alltså jag tackar dig för denna lunch, aldrig förr har någon frågat vad jag väger....!
Sen tackar jag för att ni kom på fredagens andakt, som jag höll. För mig är det alltid en prestation att stå och prata inför andra, det tillhör inte min generation. Vi fick lära oss att vara tyst och vänta på vår tur. Återigen har jag överlevt ett framförande.....Tack vare mina klasskamrater och mina bas.are har jag överlevt denna vecka.

Från det ena till det andra Jag har gjort en sk spiriometri idag som visade att jag har en kronisk infektion i lungorna som måste behandlas med cortison för att bli bra.  Därför påbörjar den behandlingen idag så får vi se om det blir bättre. Väl mött hoppas på komentarer

Undantag!

Hej alla!

Gör det enda undantaget från min "inte figurera på nätet policy" för den här hösten!
Resonerar i stil med "tar man del av utbudet utan att delta är man i någon form parasitliknande i sin konstitution".
Hursomhelst har jag genomlidigt den obligatoriska räkningsstormen, skaffat mig framtida boende i en känd svensk universitetsstad, bråkat med en gammal tysk kvalitetsbil och gjort en hel del annat.
Imorgon natt, vid 01.30 närmare bestämt, äntrar jag ratten på en förhoppningsvis fullt fungerande skapligt modern pjäs i form av en buss. Färden står till Gotland (om jag ger ett slött intryck på måndag kan det bero på att jag kört mer är 125 mil dagen innan). Men vad gör man inte för kamrater i nöd! (och lite stålar....)

För övrigt önskar jag er alla en god mental hälsa, ett rekreerande lov, en god kontakt med er omvärld och ett rent samvete!

/ Jag skriver av hävd inte under med namn på nätet 

Lättja!

Lättja lider vi alla människor av.  Hade vi inte gjort det så hade vi vart omänskliga, tror jag.
 Sen om man någon gång ej lyder, så kan det bero på en massa olika saker.
Ödmjukhet är ett tillväga gångs sätt som jag förespråkar starkt!
Annars så är tiden i Kiruna mycket regn, men det har jag fullständigt skitit i, är jag hemma så sitter jag i skogen å eldar, jagar mina ripor i värsta Lutzen dimman, å njuter.
 Imorron onsdag ska jag ta och träffa lagledarn i det enda röda partiet i norrbotten (Kirunapartiet för er som ej vet) Vi ska snacka lite valtaktik och annat som berör parti arbetet, medans jag är i Älvsbyn med er.
  Sen gillar jag din ironi Stig! Du påminner mig starkt om den ironi vi har där nere i mörkret i gruvan, gruvarbetarna emellan :)
 Hoppas alla har det bra på sitt lov.... så syns vi pigga å krya på måndag.
Är det nån som vet hur man kommer in på konferanssen?
Maila till mig på [email protected]

Mvh /Stålis
 

Klosterinlåsning/promenad

Vill bara försvara mig: jag och Svenne var iaf ute och vandrade i kölden och muttrade om kyrkoproblemet...

Stig skrev:
"Så OLYDNADEN att gå på reflexionspromenad berör nog mest på LÄTTJA. Och om jag minns rätt är det en av de sju dödssynderna... Och så var det dethär med LEDA, LYDA och LIDA...
Detta skriver en småironisk stig"

"En småironisk"? "En alltid ironisk" passar bättre! =)

Anna skrev:
"Ser fram emot veckan efter lovet med biskopen på besök. Han kanske borde få vår bloggs adress innan, så kan han smygläsa vilka vi verkar vara..?"

Låter ju livsfarligt: då kanske han hittar min blogg! Och då är det ju kört..! =)

/En av "spiddekaga" mätt Fredrik


tillbaka till kylan...

under de två år jag hann gå högstadiet i sverige blev jag hängiven GAISare (fotboll, för er som inte vet). GAIS är arbetarnas lag i göteborg. min pappa är GAISare och grabbarna i högstadieklassen var också de. det var på de matcherna vi gick på i högstadiet som jag lärde mig röka, och sjunga en ny vers på blott en dag (blott ett lag med gröna svarta ränder....osv....). I dagarna kvalade GAIS in till allsvenskan (igen) och de togna supportrarna gladdes och min pappa tog på sig den grönsvarta halsduken.
jag är tillbaka i radhuset i götet hos de som lärt mig knyta skorna och säga tack för maten. skönt att vara här. men kallt....
har hunnit hälsa på bror, svägerska och blivande brorson i stockholm. Brorsonen, som ska heta Gustav, älskar orgelmusik och dansade runt i magen under högmässan i kungsholmens kyrka (som f.ö var en trevlig kyrka. aldrig varit där, kommer kanske inte återvända, men glad att ha varit där)
även hunnit besöka uppsala vännerna. katarina, min gamla 'sambo' ska bli präst, och som vanligt hann vi lösa många problem under kvällen, natten, morgonen.... en fundering (tror denna var hennes) var att 'om båten (kyrkan) läcker in så får man väl börja ösa vatten'. vad är det då att ösa vatten?....ibland undrar jag om jesus ångrar att han var så förtjust i liknelser....
oj, måste ju också nämna något om natttåget i fredags. vi fick förmånen/glädjen/prövningen att resa med hela bodens regemente som skulle ha ledig vecka... snart vande man sig vid svett och öl doften i kupén och evelina och jag fick ha lite givande samtal med pojkar som ska bli män om detta med Gud och Kyrkan. De var länge lite smått chockade att två unga tjejer tänkt jobba inom kyrkan. roligt att höra vad andra tänker kring Gud, och roligt att chocka folk lite....:)
apropå detta samtal vill jag återigen få säga : det finns ingen slump!
hoppas ni har det bra vänner. ser fram emot att få återkomma till älvsbyn i nästa vecka. frid&fröjd/a-i